Burning Man – elämäni ihmeellisin, jännittävin ja hienoin festarikokemus

Vietin viime kesänä viikon Nevadassa hiekka-autiomaassa pukeutuneena päivisin bikineihin, vaelluskenkiin sekä hellehattuun ja öisin pitkään hameeseen, villahousuihin, fleece-takkiin sekä elefanttipipoon. Miksi ihmeessä?

Osallistuin Burnin Man -festivaaliin, joka on yksi maailman hämmentävimmistä, hauskimmista ja jännittävimmistaä festivaalikokemuksista. Kerrataan taustatiedot ensin: Burning Man on Nevadan autiomaassa äärimmäisissä olosuhteissa järjestettävä taide/musiikkifestivaali, josta muodostuu 70 000 asukkaan kylä viikon ajaksi elokuun lopussa. Lämpötila on päivisin yli 30, öisin mitä vaan muutamasta 15 asteeseen. Festivaali ei tarjoa mitään muuta kuin vessat, vedestä lähtien kaikki on tuotava itse paikalle (ja vietävä pois).

Musiikkilinja voi vaihdella EDM-diskosta bulgarialaisiin kansanlaulajiin ja jazz-bändiin. Kyseessä ei kuitenkaan olen ns. perinteinen festivaali, jossa painopiste on bändeissä ja dj:ssä. Diskon lisäksi paikalta löytyy paljon taidetta ja erilaisia keskusteluohjelmia sekä työpajoja. Kiinnostaisiko taidetyöpaja? Sun Microsystemsin 5. työntekijä puhumassa psykedeeleistä? Joogatyöpaja? Workshop, jossa askarrellaan piiska jeesusteipistä? Itsetutkiskeluluento? Kimppaseksiteltta? Mad Maxista tuttu Thunderdome, jossa valjaissa roikkuvat osallistujat lätkivät toisiaan pehmomiekoilla Rammsteinin soidessa ja yleisön kannustaessa raivokkaast? Sinne vain osallistumaan!

Come as you are

Konseptia on näin sanoilla aika vaikea kuvata…Burning Manin idea on nimittäin se, että voit olla juuri sellainen kuin olet. Kuhan et loukkaa muita ja pystyt pitämään huolta itsestäsi. Tämä näkyy esimerkiksi pukeutumisessa. Jos olet ikinä halunnut kulkea jossain asussa festareilla tai sitten ihan alasti, Burning Man on sinun paikkasi. Vanhempi mies tutu-hameessa, nainen bikineissä, yksi tyyppi farkkusortseissa, toinen alasti, mies bikineissä, ihminen beduiinikaavussa…voit pukeutua ihan miten itse päätät tai olla pukeutumatta, kenelläkään ei ole siihen nokan koputtamista. Paitsi jos liikut ilman housuja, ota mukaan oma pyyhe tai tyynyliina, jonka voit laittaa vieraaseen leiriin istuessasi allesi. Usko pois, pehin määrä on ilman vaatteitakin ihan kohtuullinen, eikä ole kiva imeyttää sitä toisten leirituoliin. Mutta kukaan ei myöskään odota sinun pukeutuvan mitenkään erilaisesti. Voit siis hiihdellä festareilla rauhassa myös aivan tavallisissa vaatteissa. Mutta varoitan, tunnelma tarttuu…

Thunderdome. Pure awesomeness!

Thunderdome. Pure awesomeness!

Yksi Burning manin perusperiaatteita onkin vapaus. Kukaan ei puutu toisen ihmisen toimintaan ennakoivasti, mutta apua kyllä saa, jos pyytää. Esimerkiksi Thunderdomen rakennelma olisi suomalaisilla festareilla hengenvaarallinen, sillä kukaan järjestysmies ei seiso sen edessä kieltämässä metalliputkilla kiipeilyä. Mutta ei sieltä kuitenkaan kukaan näyttänyt tippuvan. Ja jos joku oli kiipeämässä alas ja esimerkiksi jalka näytti lipsuvan, olivat alhaalla seisovat katsojat ottamassa heti kiinni. Samoin taideautoista puuttuivat tukevat kaiteet ja ihmiset olivat niiden kyydissä sekä pimeällä että humalassa. Ja tulihan festareilta surullisiakin uutisia; joku oli tippunut taideautosta, jäänyt renkaan alle ja kuollut. Mutta toisaalta 70 000 ihmisen yhteisössä tapahtuu väistämättäkin jotain ongelmallista. Ihmiset käyttäytyivät muuten todella hyvin. AINOA sammunut ihminen jonka koko viikon aikana näin, oli…suomalainen (näimme hänet vieläpä kahdesti eri paikkaan sammuneena).

Mutta miten järjestys pysyy yllä ilman näkyvää valvontaa?

Pelottaako, että mitäs sitten jos jotain tapahtuu? Burning Manissa on itseasissa toimiva “näkymätön” yhteiskuntarakenne sairaalan, palomiesten, vartijoiden eli rangereiden jne. muodossa (ja suurin osa tästä vapaaehtoisvoimin!). Pienet haaverit sai paikattua ensiapuasemalla ilman jonotusta ja kuulimme leirissämme olleelta rangerilta, että paikalla voidaan ottaa röntgenkuvia jne. Lisäksi hoitohenkilökunnasta löytyy mm. psykiatrisia sairaanhoitajia ja parakeista hiljaisia huoneita jos pää meinaa hajota.

Burning Manissa onkin tärkeää “radical self-reliance”, eli jokainen on vastuussa itsestään ja jokaisen tulee pystyä huolehtimaan itsestään. Tämä näkyy jo valmistautumisessa, kaikki on tuotava muualta, kun paikan päältä ei voi ostaa mitään. Mutta jotenkin hämmentävästi tämä periaate toimii myös esimerkiksi siinä, että missään ei juuri näkynyt roskia. Kuvittele mikä tahansa muu festari ilman näkyvää roskaisuutta! Jos roskan jossain näki, sen poimi automaattisesti taskuunsa (Burning Manissa ei siis ole mitään yhteisiä roskiksia, vaan leirit kierrättävät ja kuljettavat omansa pois Renossa sijaitseviin lajittelukeskuksiin).

Kuvittele festivaali, jossa et voi käyttää rahaa

Yhteistä tapaamillemme burnereille oli se, miten mukavia ja avoimia ihmiset olivat. Kenen kanssa pystyi aloittamaan keskustelun mistä tahansa ja yleisin kysymys oli “monettako kertaa täällä?”. Kun kertoi olevansa BM-neitsyt, sai hirveästi toivotuksia siitä, että toivottavasti kaikki on sujunut hyvin. Lisäksi jos tarvitsi jotain apua, sitä pystyi aina kysymään, ja jos joku ei osannut auttaa, hän neuvoi eteenpäin.

Ihmisten asenteissa näkyvä pyyteettömyys on tyypillistä koko festivaalille. Festivaaleilla ei siis yleensäkään voi käyttää rahaa missään (paitsi keskuskahvilassa ja jäätä ostaessa). Eli taideautojen kyytiin hyppääminen ei maksa mitään, baarit ovat auki ja suurin osa leireistä järjestää kaikille avointa ohjelmaa.

Jos haluaa nautiskella juomapuolta, oma muki oli tosin hyvä olla mukana. Sen kylkeen kannattaa liimata henkkarikopio, niin ei tarvitse kanniskella henkilöllisyystodistusta muuten mukana (lähes kaikissa leireissä joissa tarjoiltiin alkoholia, kysyttiin henkkareita). Lisäksi yksittäisillä ihmisillä oli omia hauskoja ohjelmanumerojaan, kuten hygienia-onnenpyörä (josta saattoi voittaa esimerkiksi hammasharjan, tahnan, kortsun tai jello-shotin).

Burning Mania on vaikea kuvailla yhdessä postauksessa, joten olen jakanut ajatukseni useampaan kirjoitukseen. Esimerkiksi miten hoituvat käytännön asiat ja mikä ihme se leiri on, mistä olen puhunut? Lue lisää BM-leiripostauksesta! Lähteäkö liikenteeseen asuntoautolla, henkilöautolla vai kimppakuljetuksella?

Saskia

Leave a Reply